Tips die nuttig kunnen zijn voor als je komt poseren... Veel modellen zijn de eerste keer bij een fotoshoot wat gespannen. Je kan je thuis goed voorbereiden op een fotoshoot. Hier staan wat tips.  
Er plezier in hebben  
Het ideale model heeft een beetje lef, enthousiasme, veel inzet en bovenal plezier als ze voor de camera staat. Want, als model communiceer je via je houding van je lichaam en de expressies van je gezicht. Het ene moment het lieve onschuldige meisje, het andere moment een femme fatale of een nasty bitch.  
Oefen Poses
Om verschillende poses te leren neerzetten de volgende tip: Pak eens een paar modetijdschriften of de Wehkamp of Neckermann en probeer een aantal poses na te doen voor de spiegel. Let goed op welke poses modellen bij welk soort kleding gebruiken. Bestudeer een en ander en probeer een aantal van die poses te onthouden. Het zal je opvallen dat de meest natuurlijke houdingen het best tot zijn recht komen, dit omdat het een ontspannen beeld geeft.  
En ga voor diezelfde spiegel ook eens verschillende gezichtsuitdrukkingen oefenen. Leer je gezicht kennen en probeer een aantal uitdrukkingen zoals dromerig, vrolijk, uitbundig, bekakt, koel/afstandelijk, verleidelijk etc. je eigen te maken zodat je die op commando kunt oproepen en naar de camera kunt projecteren… Je zult merken dat je dan veel makkelijker en zelfverzekerder voor de camera zult staan.  
En neem anders voorbeelden mee uit tijdschriften die je aanspreken mee naar de fotoshoot !  
Uiterlijke verzorging  
Zorg ervoor dat je nagels er verzorgd uitzien. Dit geldt tevens voor je teennagels. Voor de meeste vrouwen is het vanzelfsprekend, maar zorg dat je lichaamshaar goed verzorgd is. Je bent zelf verantwoordelijk voor je make-up. Zorg dat je deze alvast aanbrengt voordat je naar de fotoshoot toekomt. Zorg er ook voor dat je altijd je make-up bij je hebt. Dan ben je tijdens de fotoshoot nog in de gelegenheid deze bij te werken als dat nodig mocht zijn. Neem van te voren de tijd om je make-up goed aan te brengen. Zorg ervoor dat je alle plekjes en vlekjes in je gezicht netjes hebt weg gewerkt met foundation of rouge. Op deze manier hoeft het maar één keer te gebeuren in plaats van op alle foto's achteraf. Dit kost ontzettend veel tijd in de nabewerking.  
Kleding  
In de kleding die je meeneemt moet je jezelf SUPER voelen . En wees vooral niet bang om jezelf te laten zien! Laat de kleding de contouren van je lichaam goed doen uitkomen. Maak jezelf speels, uitdagend en ondeugend. Maak jezelf adembenemend mooi… Het is JOUW feestje dus zet jezelf in de spotlights van bewonderende blikken. Geef jezelf het gevoel dat je in één woord geweldig bent! Als jij die kleding draagt waarvan jij weet dat het je geweldig mooi maakt dán straal je dat namelijk ook uit naar de camera!! En dáár draait het per slot van rekening om bij het maken van foto’s.   Om op verschillende manieren op de foto te komen is het leuk om wat verschillende setjes kleding mee te nemen. Je kan dan in overleg met de fotograaf bepalen wat leuke combinaties zijn. Zo zorg je ervoor dat je niet de hele shoot in dezelfde kleding gefotografeerd wordt. Dit zorgt weer voor een leuke variatie tussen de foto's. Het is uiteraard niet verplicht, maar het is wel een waardevolle toevoeging aan het eindresultaat. 
Accessoires  
En neem ook wat accessoires mee. Denk aan kettinkjes, oorbellen, een hoofddoekje, barret een hoed, een muts, beenwarmers, haarstukjes, een haarband, brilletjes, zonnebrillen.  
Geen knellende kleding  
Indien we glamour shoots gaan doen zorg dat je een beetje ruimvallende kleding draagt tijdens je reis. Je kunt beter geen strakke broeken of strak zittend ondergoed dragen omdat die vervelende strepen op je huid achterlaten en kostbare tijd vergen om weer weg te trekken.
Tips voor Visagie
Flitslicht betekent lichtreflectie, dit is zo bij kleding, maar ook bij het fotograferen van de huid. Een vettige huid of een bleke huid kan dus grotere reflecties teweeg brengen. Door deze 'glimfactor' terug te brengen, wordt de kans op een succesvolle shoot groter. Wanneer jij een bleke of vettige huid hebt, breng dan een matterende poeder aan, en/of neem deze mee naar de studio, zodat je je huid kunt bijwerken indien daar behoefte aan zou zijn.
Wanneer je een subtiele shoot voor ogen hebt, en je dus de focus wilt leggen op ogen en algehele uitstraling van jou als persoon, pas dan ook je visagie aan m.b.t. kleurgebruik. Voor een extreme look geldt uiteraard het tegenovergestelde: hierbij is visagie juist de eyecatcher, de schreeuw om focus.
Hoe poseer je voor een fotograaf ?
Vertrouw op jezelf. Jij bent de mooiste en je kunt het!
Dit advies geldt natuurlijk voor alles in het leven maar is vooral ook voor fotoshoots erg belangrijk. Vergelijk jezelf niet met anderen maar geef simpelweg het beste van jezelf.
Wees jezelf en probeer je op je gemak te voelen
De fotograaf verwacht niet van je dat je een hele show opvoert of sterallures vertoont (liever niet zeg!). Wees jezelf en probeer je op je gemak te voelen. Schrik niet als je je in het begin zenuwachtig of trillerig voelt. Dat heeft iedereen! Je moet er altijd even in komen en de manier van werken van de fotograaf leren kennen. Gun jezelf daarvoor de tijd.
Vestig geen aandacht op schoonheidsfoutjes
Houd tijdens de shoot opmerkingen over pukkeltjes, littekens en vetrolletjes voor je. Als je iemand in vertrouwen wilt nemen, dan is de visagiste daarvoor de aangewezen persoon. De fotograaf zal er alles aan doen om jou zo mooi mogelijk op de foto te zetten en heeft niets aan opmerkingen waarmee je jezelf naar beneden haalt.
Studeer geen poses in
De mooiste foto’s zijn die foto’s waar je natuurlijk op staat. Studeer daarom geen poses in (je weet toch niet wat de fotograaf wil) maar vertrouw tijdens de fotoshoot op je eigen kunnen en op de samenwerking met de fotograaf. Het is de bedoeling dat jullie samen de foto opbouwen.
Beweeg beheerst
Als je eenmaal voor de camera staat, hoef je echt niet van de ene pose in de andere over te gaan. Neem een beginpose aan en verander dan na de klik van de camera elke keer een klein beetje aan je houding. Meestal zal de fotograaf je tijdens het shooten verder helpen met aanwijzingen als ‘hoofd een beetje meer schuin’, ‘naar beneden kijken’ of ‘een klein lachje graag!’. Luister goed naar deze opmerkingen en bedenk dat dit geen commentaar of kritiek is maar dat deze opmerkingen deel uitmaken van de samenwerking tussen fotograaf en model.
Laat je gaan en geef je lichaam vorm
Een van de moeilijkste dingen voor een fotograaf is een geremd model fotograferen. Stel van tevoren samen de grenzen vast (dit is heel belangrijk en blijf tijdens de shoot op je strepen staan) maar laat je tussen de afgesproken grenzen helemaal gaan (dit kan alleen als je de fotograaf vertrouwt – dat moet je zelf beoordelen). Probeer je gezicht expressie te geven en vraag je niet af of een pose er wel uitziet (op de foto komt het toch altijd anders over). Speel met je armen en vooral ook met benen. Als je zenuwachtig bent, heb je de neiging om je armen om je lichaam te slaan en je benen te sluiten maar op de foto zit dit eruit als een ‘blok’. Geef je lichaam bewust vorm.
Ontspan je gezicht en lichaamsspieren
Tijdens de shoot willen ook je gezichtsspieren wel eens aanspannen en kan je lichaam – ook door de poses – verkrampt raken. Probeer je spieren bewust te ontspannen. Soms kan het helpen om even uit een pose op te staan en dan weer te gaan zitten of liggen.
Laat je ogen stralen
Vergeet niet om je gezicht tijdens de shoot expressie te geven. Laat je ogen stralen als je lacht en wees niet bang om zwoel in de camera te kijken als de foto daarom vraagt. Om zo spontaan mogelijk te lachen mag je als model overigens best geluid maken! Lach hardop, zeg iets grappigs, moedig jezelf aan en het ziet er direct stuk échter en ontspannener uit.
Wees niet bang om dingen te vragen of aan te geven
Sommige modellen poseren goed op muziek, andere modellen houden ervan om zichzelf tijdens het fotograferen in de spiegel te zien. Geef dit soort dingen aan. Laat het ook weet als je het koud hebt. Een kopje thee met een beetje suiker geeft vaak hernieuwde energie.
Wat betekent TFP ?
TFP betekend Time For Print. In het digitale tijdperk is dit eigenlijk zou je echter kunnen spreken van Time For Photo. TFP is te vertalen als: Jij stelt je beschikbaar als model en vraagt daar geen geld voor en  ik stel me als fotograaf beschikbaar en reken daar ook geen geld voor. Het doel is voor beide partijen hetzelfde, oftewel de ik maak mooie foto's van jou als model en uiteindelijk ontvang jij deze foto's van mij.
Contracten
Auteursrecht (portretrecht)
Wie op een foto afgebeeld staat, kan zich soms beroepen op het zogenaamde 'portretrecht'. Dat houdt in dat in sommige gevallen de foto niet mag worden gepubliceerd zonder de toestemming van degene die op de foto staat.
Van een 'portret' is sprake als iemand herkenbaar is afgebeeld. Voor de vraag of iets een portret is zijn dus niet alleen de gelaatstrekken van de geportretteerde van belang. Ook een typerende lichaamshouding, bepaalde attributen of de omgeving kunnen een rol spelen. Als het gezicht van de geportretteerde onherkenbaar is gemaakt, maar de identiteit van die persoon uit andere aspecten van de afbeelding kan blijken, kan toch sprake zijn van een portret in de zin van het auteursrecht. 
Het portretrecht is geregeld in de Auteurswet.
Portret in opdracht
Als een portret in opdracht is gemaakt, dan is voor publicatie zonder meer toestemming van de afgebeelde persoon nodig.
De maker van het portret heeft wel het auteursrecht, maar ook hij mag het portret niet publiceren zonder toestemming van de geportretteerde.
De geportretteerde mag op zijn beurt een paar kopieën maken voor zichzelf en voor familie en vrienden. Ook mag hij zijn in opdracht gemaakte portretten beperkt gebruiken voor publicaties, zolang de naam van de fotograaf erbij wordt vermeld. Voor commercieel of ander gebruik van zijn portret heeft hij wel toestemming van de fotograaf nodig.
Derden moeten voor publicatie van een in opdracht gemaakt portret dus toestemming vragen aan de geportretteerde én aan de maker van het portret.
Na het overlijden van de geportretteerde kunnen ook nabestaanden zich op het portretrecht beroepen.
Contract
Bovenstaande zaken kunnen worden ook vastgelegd in een contract. Dit biedt een stukje zekerheid voor beide partijen, omdat we allebei weten wat we van elkaar mogen verwachten. Ook de poseercategorieën worden in dit contract vastgelegd.
Poseer categorieën
In de model fotografie zijn een aantal poseer categorieën te onderscheiden.  
Portret – Het zwaartepunt ligt hierbij op het gezicht, soms worden schouders en handen hierin betrokken.
Fashion – Hierbij is de focus op (stijlvolle) kleding. Vaak ook totaal of half totaal.
Glamour – Fotografie met de nadruk op de glamour van het model, geaccentueerd door bijvoorbeeld make-up, kleding en accessoires.  
Badmode/Bikini – Het model in strand kleding, onderdeel van de figuur fotografie.
Lingerie – Het model in lingerie of nachtkleding.
Bedekt Topless – Het model is topless, maar de meest intieme delen (tepels) zijn op de opname niet zichtbaar. Zij worden op subtiele wijze aan het oog onttrokken door ledematen, lakens, vitrages, accessoires of zijn onzichtbaar door de afwezigheid van licht.
Topless – Het bovenlichaam van het model is naakt. De borsten kunnen op de opname volledig zichtbaar zijn.
Bedekt Naakt – Het model is naakt, maar de meest intieme delen (tepels, schaamstreek) zijn op de opname niet zichtbaar. Zij worden afgedekt door ledematen, lakens, vitrages, accessoires of zijn niet zichtbaar door de afwezigheid van licht.
Onherkenbaar Naakt – Het model is naakt, maar het gelaat van het model is niet zichtbaar. Meestal is dat afgewend of valt dat buiten het kader van de opname.
Artistiek Naakt – Het model is naakt. De pose is van dien aard dat de schoonheid van het model tot uitdrukking komt. De zorgvuldige belichting accentueert de vormen. De manier van vastleggen is  niet erotisch.
Zelf een keer poseren?
Lijkt het je leuk, na mijn foto's gezien en bovenstaande gelezen te hebben, om zelf een keer model te staan dan kun je contact met mij opnemen. Met grote regelmaat ben ik op zoek naar modellen die op TFP basis willen samenwerken. Naast dat dit jou een set leuke foto's oplevert, kan ik op deze manier mijn portfolio uitbreiden.
Voor de contact gegevens verwijs ik u naar de contact pagina
Terug naar boven